een shop update en nieuwe workshop data komen binnenkort online

Groene tuinsalade

Groene tuinsalade

 

 

Deze simpele maar heerlijke groene tuinsalade moet je zeker opnemen in je lijstje met zomerse gerechten, of het nu als bijgerecht of hoofdgerecht is. Het is vers en voedzaam, en het beste is dat (bijna) alle ingrediënten seizoensgebonden zijn en in je eigen tuin of zelfs op je balkon kunnen worden gekweekt.

 

 

de dressing

 

 

De afgelopen twee jaar ben ik de dankbare eigenaar van een moestuin samen met een goede vriendin. Ik vond het heerlijk om 's ochtends vroeg of na een werkdag comfortabele kleding aan te trekken en op de fiets te springen. Ik kon urenlang wieden en me verwonderen over hoe alles groeit. Het is de beste manier om de seizoenen te ervaren, meer te leren over de natuur en de bodem en het heeft mij geholpen om over te stappen op een langzamere, bewustere manier van omgaan met voedsel.

Omdat de tuin op een half uurtje fietsen lag en er andere verplichtingen op ons pad kwamen, besloten we dit seizoen niet door te gaan. Maar nu elke centimeter van onze eigen tuin in gebruik is en we midden in het oogstseizoen zitten, begin ik onze oude plek te missen. Het is hard werken en tijdrovend, maar zo bevredigend.

Gelukkig kun je de ingrediënten voor deze salade eenvoudig zelf kweken in je eigen tuin. Ze hebben niet veel ruimte nodig en groeien vrij gemakkelijk.

 

verse spinazie

 

 

Je kunt gewone spinazie kweken die dicht bij de grond groeit. Maar als je wat meer ruimte hebt, raad ik je aan om Nieuw-Zeelandse spinazie te proberen. Het wordt een stuk groter dan gewone spinazie en je kunt het over een lange periode oogsten. Van slechts een paar planten hebben we vorig seizoen meerdere zakken spinazie geoogst. Je kunt het gemakkelijk voorkoken en in de vriezer bewaren. Op deze manier kun je er in de winter nog steeds van genieten als onderdeel van een verwarmende curry, lasagne of soep.

Maar voor je begint te dagdromen over een pittige, verwarmende curry, laten we teruggaan naar de salade. Deze salade is perfect voor die warme zomerdagen waarop je geen zin hebt om veel tijd in de keuken door te brengen en op zoek bent naar een lichte maaltijd.

 

quinoa

 

 

Dit recept is geschikt voor circa 4 personen, maar kan ook als bijgerecht geserveerd worden.

Ik heb veel kookboeken en houd van koken, maar ik volg eigenlijk nooit het exacte recept. Ik probeer zo veel mogelijk ingrediënten te gebruiken die ik al in huis heb. Ik experimenteer graag met verschillende smaken en combinaties. Ik moedig je dus aan om dit recept naar eigen smaak aan te passen en de hoeveelheden niet te nauwkeurig te nemen.

 

 

verse ingrediënten

 

 

Ingrediënten

de salade
seizoensgroene bladeren (ik gebruikte spinazie)
ongeveer 15 radijsje
200 gram sugarsnaps of peultjes
150 gram quinoa
wat verse dille
optionele topping: (vegan) feta

de dressing
het sap van ½ citroen
2 volle eetlepels (veganistische) pesto
wat versgemalen peper

 

Methode

Kook de quinoa en laat hem afkoelen.

Was de bladeren en laat ze drogen op een theedoek in de koelkast. Was de radijsjes en snijd ze in kleine plakjes.
Was de peultjes en verwijder beide uiteinden. Zet een bakplaat op het vuur en roerbak de peultjes een paar minuten met wat olie, peper en zout. Laat ze even afkoelen.

Voor de dressing meng je de pesto met het citroensap en wat versgemalen peper.

Meng alle ingrediënten in een kom en meng de dressing erdoor. Snijd wat verse dille af en strooi het over de salade. Ik voeg er graag een beetje (veganistische) fetakaas aan toe.

Genieten!

 

salade

 

 

Wil je jouw zomersalades serveren in handgemaakt keramiek? Je vindt alle beschikbare borden en kommen in de shop .

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd